به گزارش وقایع دورود، استان لرستان بهدلیل شرایط اقلیمی خاص یکی از مناطق غنی ایران برای رویش گیاهان خوراکی در فصل بهار است، بارندگیهای مناسب و دماهای متعادل در این فصل باعث رشد و تجدیدحیات گیاهان در این استان میشود.
در فصل بهار، دشتها و کوههای استان مملو از گلها و گیاهان سبز است که تنوع بینظیری دارند و این گیاهان خوراکی بهدلیل طعم و مزه خاص و خواص دارویی و تغذیهای برای مردم منطقه اهمیت دارند.

کَنگر، زرشک، ریواس، شِنگ، انشک، بُنسرخ و قارچهای وحشی از جمله گیاهان بهاریاند که در رویشگاههای استان رشد میکنند و بومیان منطقه این گیاهان را به عنوان بخشی از سفره خود میدانند.
این گیاهان طعم و عطر فوقالعادهای دارند و با شروع فصل بهار بسیاری از خانوادهها به جمعآوری این گیاهان میپردازند و از آنها به عنوان غذاهای محلی استفاده میکنند.

این روزها فصل بهار باعث شکوفایی و تنوع محصولات کشاورزی شده و بازار خرمآباد سرشار از عطر دلانگیز گیاهان خوراکی است؛ با ورود به بازار، بلافاصله حس تازگی و شادابی گیاهان تازه برداشت شده به مشام میرسد.
البته برداشت بیرویه و تخریب محیط زیست بر رویش و کیفیت این گیاهان تأثیر منفی میگذارد بنابراین اقدامات حفاظتی برای حفظ مناطق رویش این گیاهان و آگاهیبخشی به بهرهبرداران اهمیت ویژهای در حفظ این گونههای ارزشمند دارد و باعث جلوگیری از انقراض این گونههای خوراکی میشود.

۲۰۰۰ گونه گیاهی در لرستان رویش دارند
علی محمدیان رئیس بخش تحقیقات منابع طبیعی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: ۲ میلیون هکتار عرصه جنگلی و مرتعی در سطح استان وجود دارد که از این میزان یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار جنگل و ۸۰۰ هزار هکتار مرتع است.

وی افزود: لرستان بهدلیل وسعت زیاد عرصههای منابع طبیعی، موقعیت اقلیمی خاص، چهار فصل بودن، توپوگرافی و وضعیت هیدرولوژی از غنا و تنوع گونهای خیلی خوبی برخوردار است.
رئیس بخش تحقیقات منابع طبیعی لرستان عنوان کرد: حدود ۲ هزار گونه گیاهی در رویشگاههای طبیعی لرستان رویش دارند که از این تعداد ۱۲۰ گونه انحصاری ایران است یعنی به صورت خودرو فقط در عرصههای جنگلی و مرتعی ایران رویش دارند و بسیار با ارزش میباشند.
خواص دارویی گیاهان بهاری

وی بیان کرد: میتوان این گونهها را به طورکلی به دو دسته تقسیمبندی کرد، دسته اول سبزیهایی که به صورت مستقیم مصرف میشوند و دسته دوم گیاهانی که به صورت دمنوش، جوشانده و چاشنیهای مختلف غذایی میتوان از آنها بهره برد.
محمدیان گفت: گونههای گیاهی مانند انشک، بُنسرخ، پاغازه، کَنگر وحشی، کرفس کوهی، ریواس، پنومه، ترهکوهی، فیالهکوهی و انواع قارچهای خوراکی از جمله از گیاهانی میباشند که بهصورت مستقیم میتوان از آنها استفاده کرد.
وی با اشاره به خاصیت دارویی این دسته از گیاهان، تصریح کرد: بهطور مثال از گیاه انشک میتوان در درمان بیماریهای مفصلی و روماتیسمی بهصورت بسیار مؤثر بهره برد.

رئیس بخش تحقیقات منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: انواع آویشن، مرزه خوزستانی، بابونه، بومادران، چایکوهی یا گلکنه و پونهکوهی نیز از گیاهانیاند که بهصورت دمنوش و چاشنی استفاده میشوند؛ در لرستان حدود هفت گونه مختلف آویشن وجود دارد و مرزه خوزستانی تقریباً فقط در استانهای لرستان، خوزستان و چهارمحال بختیاری رویش دارد.
خطر انقراض گونههای گیاهی
وی اظهار داشت: متأسفانه بسیاری از این گونهها بهدلیل برداشتهای غیراصولی و بیرویه یا منقرض شدند، یا در حال انقراضاند و یا در معرض خطر انقراض قرار دارند بنابراین این گیاهان باید با احتیاط، در زمان مناسب، بهاندازه مناسب و با وسیله مناسب برداشت شوند.

محمدیان افزود: برای گیاهان هم مانند بسیاری از جانداران باید یک زمانی سپری شود که بتواند اندوخته غذایی را برای سال بعد در ریشهها و سایر اندامها ذخیره کنند؛ اگر به گیاه پشت سرهم آسیب وارد شود متأسفانه در سالهای بعد گونه کمتر میشود و به سمت انقراض میرود.
وی عنوان کرد: دوز مورد استفاده گیاهان دارویی نیز باید مدنظر باشد، خیلی از گیاهان دارویی نیز مانند گیاهان شیمیایی حتماً باید در دوز مورد نیاز مصرف شوند و اگر بیشتر از این دوز مصرف کنیم عوارض جانبی دارد که برای بدن نه تنها مفید نیست بلکه مضر است و ممکن است خطرات جبرانناپذیری را به مصرفکننده وارد
انتهای خبر/












